Η ιστορία μας

Η μακραίωνη πορεία μας ξεκινά από το κατώφλι του 17ου αιώνα μ.Χ.

Η οικογένεια Παπαχρήστου ήταν από τις πρώτες στα Σπάτα που δραστηριοποιήθηκαν στην παραγωγή κρασιού, με πρώτο της μέλημα την σωστή καλλιέργεια της γης που βασίζεται στη πολύωρη και καθημερινή ενασχόληση στα αμπέλια με τα κατάλληλα μέσα και την κατάλληλη εμπειρία για την αποδοτικότερη και αποτελεσματικότερη εργασία.

Οι συγκεκριμένες φωτογραφίες χρονολογούνται κάπου στην δεκαετία του ’50 και ’60, όπου κατά την διάρκεια του τρύγου η διαδικασία ήταν λίγο πιο απλή, πιο χρονοβόρα, πιο ρομαντική από τα σημερινά δεδομένα όπου η τεχνολογία και τα μηχανήματά της έχουν κλέψει την αίγλη αυτής της εποχής.

vineyard-top-left-photo
  • Οι πρόγονοι μας ασχολούνταν με μόχθο και μεράκι στα αμπέλια και άρχισαν να παράγουν τα πρώτα κρασιά για δική τους κατανάλωση ή και πώληση σε «εμπόρους» που τους απευθύνονταν.
  • Το 1981 ανοίγουμε το «Πατητήρι», κατά την κοινή γλώσσα, και σιγά σιγά ασχολούμαστε πιο συστηματικά και επαγγελματικά με την πώληση κρασιού.

Οι αμπελώνες μας

Το κρασί ξεκινάει από το αμπέλι…

Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες βρίσκονται στα Μεσόγεια Αττικής (Σπάτα, Παιανία, Πικέρμι, Άρτεμις). Έχουν έκταση 200ων στρεμμάτων, είναι χαμηλής στρεμματικής απόδοσης (400-600κιλα/στρέμμα)και υψηλής ποιότητας σταφύλι.

Σε συνεργασία με έμπειρους αμπελουργούς βάζουμε στόχο την παραγωγή σταφυλιών εξαιρετικής ποιότητας.

Στα αμπέλια μας γίνονται όλες οι απαραίτητες καλλιεργητικές φροντίδες μετά τον τρύγο, όπως λίπασμα, ράντισμα, κλάδεμα, οργώματα, ξεβλάστημα, θειάφι, ξεφύλλισμα, κορφολόγημα. Επίσης γίνεται λελογισμένη χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, με ιδιαίτερη προτίμηση σε προϊόντα και σκευάσματα που χρησιμοποιούνται στη βιολογική καλλιέργεια (θειάφι, χαλκός και οργανικά λιπάσματα, όπως κοπριά κτλπ.). Φυσικά με επίβλεψη γεωπόνου και οινολόγου-χημικού για τις παρά πάνω ενέργειες.

Κόντρα στην βιβλιογραφία, τα κλήματα της περιοχής για πάνω από 60 χρόνια συνεχίζουν με την αγαπη και φροντιδα μας να μεταφέρουν τα χαρακτηριστικά της γης στο σταφύλι κι εν συνεχεία στο ποτήρι σας…

Τo οινοποιείο μας

Οι εγκαταστάσεις του οινοποιείου μας βρίσκονται στο 7ο χιλιόμετρο της Λεωφόρου Σπάτων-Αρτέμιδας (περιπου σε μεση αποσταση  μεταξυ των πρώην Δήμων) από το 1981 έως σήμερα.

beauty-of-winemaking

Περιλαμβάνει σύγχρονο και απαραίτητο μηχανολογικό εξοπλισμό με χώρους υποδοχής και επεξεργασίας των σταφυλιών, πνευματικό πιεστήριο με δυνατότητα κρυοεκχύλησης, κάθετους και οριζόντιους οινοποιητές, ανοξείδωτες δεξαμενές ζυμώσεως, φίλτρο διήθησης, φίλτρο γης διά τόμου τόσο για λευκή όσο και για ερυθρή οινοποίηση.

Η 3ηγενιά συνεχίζει την προσπάθειά της για εξέλιξη στην οινοποίηση με σύγχρονες μεθόδους αλλά και σεβασμό στην παράδοση, παρακολουθώντας όλες τις εξελίξεις στον τομέα της οινολογίας.