Τρύγος

Πότε και πώς γίνεται η συγκομιδή του Αμπελιού

Ο τρύγος είναι μια από τις σημαντικότερες διαδικασίες για τους παραγωγούς σταφυλιών. Σε πολλές χώρες, η μέρα της συγκομιδής είναι τόσο σημαντική που οι παραγωγοί οργανώνουν γλέντια για να γιορτάσουν το μεγάλο γεγονός.

Η περίοδος συγκομιδής των σταφυλιών γενικά αρχίζει 30-70 ημέρες μετά την καρπόδεση, τη στιγμή που οι ράγες αλλάζουν χρώμα από πράσινο σε κίτρινο (για τις λευκές ποικιλίες) ή κόκκινο-μωβ (για τις κόκκινες ποικιλίες). Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου, έχουμε αύξηση των σακχάρων με ταυτόχρονη μείωση των οξέων μέσα στον καρπό. Γενικά, στο βόρειο ημισφαίριο, οι περισσότερες ποικιλίες ωριμάζουν από τον Αύγουστο έως τον Νοέμβριο, ενώ στο νότιο ημισφαίριο από τον Μάρτιο έως τον Αύγουστο.

Ωστόσο, δεν είναι εύκολο να καθοριστεί ο ιδανικός χρόνος συγκομιδής στα αμπέλια. Οι περιβαλλοντικές συνθήκες, ο τύπος του εδάφους, η θέση της ποικιλίας και οι καλλιεργητικές τεχνικές διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα του τελικού προϊόντος. Οι παραγωγοί συλλέγουν διαφορετικούς τύπους ή ποικιλίες σε διαφορετικά στάδια ωρίμανσης, προκειμένου να επιτύχουν επιθυμητά ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Οι αμπελοπαραγωγοί πρέπει να λάβουν υπόψη τους συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όπως:

Για τις κόκκινες οινοποιήσιμες ποικιλίες

  1. Αναλογία σακχάρων-οξέων
  2. Περιεκτικότητα σε φαινόλες
  3. Τανίνες
  4. Φλαβονοειδή

Για τις λευκές οινοποιήσιμες ποικιλίες :

  1. Αναλογία σακχάρων – οξέων
  2. Αρωματικές ενώσεις

Για επιτραπέζια σταφύλια:

  1. Αναλογία σακχάρων – οξέων
  2. Μέγεθος

Για το λόγο αυτό, κατά τη διάρκεια του τελικού σταδίου ωρίμανσης, από τον περκασμό ως την ολική αλλαγή χρώματος, οι παραγωγοί παρακολουθούν καθημερινά τις καιρικές συνθήκες καθώς και την κατάσταση των τσαμπιών, ώστε να αποφευχθούν πιθανές μολύνσεις ή ζημιές.

Οι περισσότεροι παραγωγοί χρησιμοποιούν φορητές συσκευές που μετρούν την περιεκτικότητα του χυμού των σταφυλιών σε σάκχαρα, προκειμένου να αποφασίσουν αν η σοδειά είναι έτοιμη για συγκομιδή ή όχι. Αυτές οι φορητές συσκευές καθορίζουν τους βαθμούς Brix. Οι βαθμοί Brix είναι μέτρο της περιεκτικότητας σε σάκχαρα. 1ο Brix είναι ίσο με 1g Σουκρόζης σε 100g διαλύματος. Η μέθοδος Brix χρησιμοποιείται παγκοσμίως για τον προσδιορισμό της ωρίμανσης των σταφυλιών, της πιθανής περιεκτικότητας σε αλκοόλ για τις ποικιλίες κρασιού και της περιεκτικότητας σε σάκχαρα. Γενικά, τα κρασοστάφυλα συλλέγονται σε 12-24 βαθμούς Brix, ενώ οι επιτραπέζιες ποικιλίες σταφυλιών συλλέγονται κανονικά σε 12-20 βαθμούς Brix. Οι επιτραπέζιες ποικιλίες χωρίς σπόρους συλλέγονται σε 16-20 βαθμούς Brix, ενώ τα επιτραπέζια σταφύλια με σπόρους συνήθως συλλέγονται σε περίπου 13-14 βαθμούς Brix.

Χειρωνακτικός Τρύγος

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα σταφύλια συλλέγονται με το χέρι. Ο τρύγος πραγματοποιείται με μαχαίρια και / ή ψαλίδια, είτε χειροκίνητα είτε ηλεκτρικά. Αφού κοπούν τα ολόκληρα τσαμπιά, οι εργαζόμενοι τα τοποθετούν σε καλάθια συλλογής και τα μεταφέρουν στο οινοποιείο (ποικιλίες κρασιών) ή σε ειδικές αποθήκες (ποικιλίες επιτραπέζιων σταφυλιών). Οι επιτραπέζιες ποικιλίες αμπέλου μπορούν να συλλεχθούν μόνο με το χέρι και όχι μηχανικά. Δεν μπορούν να συλλεχθούν μηχανικά, επειδή υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να τραυματιστούν και να αναπτύξουν μώλωπες. Μετά τη συγκομιδή, τα επιτραπέζια σταφύλια ψύχονται και μεταφέρονται σε αποθήκες για συσκευασία.

Μηχανική συγκομιδή των σταφυλιών

Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ποικιλίες παραγωγής κρασιών. Τα εξελιγμένα μηχανήματα μετακινούνται ανάμεσα στις σειρές του αμπελώνα και χρησιμοποιούν καουτσούκ ή άλλα υλικά για να ταρακουνήσουν τα πρέμνα (χωρίς να τα τραυματίσουν) έτσι ώστε τα σταφύλια να πέσουν σε έναν ιμάντα μεταφοράς. Αφού συλλεχθούν, τα ξένα σώματα απομακρύνονται μέσω μιας σειράς διχτυών διαλογής και, τέλος, τα σταφύλια συλλέγονται σε ειδικά δοχεία. Τα σταφύλια είναι σημαντικό να μεταφερθούν αμέσως στο οινοποιείο. Αυτά τα μηχανήματα συγκομιδής κοστίζουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Από την άλλη, πολλοί παραγωγοί αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στην εύρεση εκπαιδευμένων εργαζομένων ακριβώς στον χρόνο που τους χρειάζονται για τον τρύγο. Συνεπώς, σκέφτονται την αλλαγή σε μηχανική συγκομιδή, έτσι ώστε να μπορούν να συγκομίσουν μια μεγάλη αμπελουργική έκταση σε μια μέρα, χωρίς να ανησυχούν για την εύρεση και την απασχόληση μεγάλων ομάδων εκπαιδευμένων εργαζομένων. Παρ ‘όλα αυτά, η μηχανική συγκομιδή δεν είναι κατάλληλη στην περίπτωση σταφυλιών με πολύ λεπτή επιδερμίδα. Σε μια τέτοια περίπτωση, ένα μεγάλο μέρος των σταφυλιών θα τραυματιστεί, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη έναρξη της ζύμωσης και βακτηριακές προσβολές και άρα μείωση της ποιότητας.
Τα σταφύλια είναι ευαίσθητα φρούτα. Αμέσως μετά τη συγκομιδή, οι παραγωγοί προσπαθούν να τα μεταφέρουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα είτε στις εγκαταστάσεις συσκευασίας (επιτραπέζια σταφύλια) είτε στο οινοποιείο. Για τα επιτραπέζια σταφύλια που πρέπει να μεταφερθούν σε μεγάλες αποστάσεις, απαιτούνται φορτηγά ψυγεία.
Μπορείτε να εμπλουτίσετε αυτό το άρθρο αφήνοντας ένα σχόλιο ή φωτογραφία των μεθόδων συγκομιδής του αμπελώνα σας.

Επικοινωνήστε μαζί μας!

Σας ευχαριστούμε για το μήνυμά σας!
Παρουσιάστηκε σφάλμα κατά την αποστολή του μηνύματός σας. Παρακαλώ προσπάθησε ξανά αργότερα.