Οι βασικοί τύποι κρασιού

Το κρασί παράγεται από τα σταφύλια, αλλά όχι από τα σταφύλια που αγοράζεις στο μανάβικο και είναι για κατανάλωση. Τα σταφύλια που είναι οινοποιήσιμα τα οποία είναι μικρά, γλυκά, έχουν παχύ δέρμα και περιέχουν σπόρους. Υπάρχουν πάνω από 1.300 διαφορετικές ποικιλίες κρασιού, αλλά μόνο λίγα από αυτά είναι φυτεμένα σε όλο τον κόσμο. Σε μια online κάβα μπορούμε να βρούμε κρασιά απο όλες τις ποκιλίες και ένα κρασί μπορεί να είναι μονοποικιλιακό ή όχι. Το κρασί που παρασκευάζεται από ένα και μόνο είδος σταφυλιού είναι ένα μονοποικιλιακό κρασί, ενώ ένα κρασί που παρασκευάζεται με διαφορετικά είδη σταφυλιών είναι ένα μίγμα. Σε μερικές περιπτώσεις μονοποικιλιακός δεν θεωρείτε πάντα ο οίνος που είναι από μια ποικιλία σταφυλιού. Στην Ευρώπη, ο παραδοσιακός τρόπος ονομασίας των κρασιών είναι ο τόπος προέλευσης τους. Για παράδειγμα, η ποικιλία Bordeaux είναι ένα μίγμα από 2 είδη σταφυλιών (ποικιλίες), περιλαμβάνει Cabernet Sauvignon και Merlot που προέρχονται από την Γαλλική πόλη Bordeaux.

ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΚΡΑΣΙΩΝ

1. Cabernet Sauvignon

Περιγραφή: Το Cabernet Sauvignon είναι μια ποικιλία με σώμα από κόκκινα σταφύλια που κατά κύριο λόγο φυτεύονται στην περιοχή του Μπορντό. Σήμερα, είναι η πιο δημοφιλής ποικιλία κρασιού στον κόσμο. Τα κρασιά αυτά είναι γεμάτα με έντονες τανίνες και ένα μακρύ τελείωμα το οποίο οφείλεται υψηλότερα επίπεδα αλκοόλ που συχνά συνοδεύουν αυτά τα κρασιά.
Γεύση: Μαύρο κεράσι, μαύρη σταφίδα, μπαχαρικά και κέδρος.
Στυλ: Ογκώδες κόκκινο κρασί.
Σερβίρεται: Αρνί, καπνιστά κρέατα, σκληρά τυριά όπως το πεκορίνο.

2. Syrah
Περιγραφή: Το Syrah είναι μια ποικιλία που βρίσκουμε συχνά στα κόκκινα κρασιά και παράγεται κατά κύριο λόγο στη κοιλάδα του Ροδανού στη Γαλλία και την Αυστραλία. Τα κρασιά αυτά έχουν έντονες γεύσεις από φρούτα.
Γεύση: Blueberry, δαμάσκηνο, καπνό, μαύρο πιπέρι.
Στυλ: Κόκκινο κρασί με όγκο.
Σερβίρεται: Αρνί, καπνιστά κρέατα, τυρία.

3. Zinfandel
Περιγραφή: Το Zinfandel είναι μια ποικιλία με μέτριο σώμα που προέρχεται από την Κροατία. Τα κρασιά αυτά τα οποία συνήθως είναι ροζέ κρασιά έχουν γεύση φρούτων και είναι πικάντικα με μεσαίου μήκους φινίρισμα. Το Zinfandel είναι ένα κόκκινο σταφύλι που είναι ευρύτερα γνωστό ως το ροζέ κρασί “White Zinfandel”.
Γεύση: Μια ευρεία εξωτική σειρά φρούτων, ασιατικά μπαχαρικά, καπνός.
Στυλ: Κόκκινο κρασί με μέτριο σώμα.
Σερβίρεται: Κοτόπουλο, χοιρινό, παστό κρέας, αρνί, τυριά.

4. Pinot Noir
Περιγραφή: Το Pinot Noir είναι ένα μια ποικιλία που φυτεύεται στη Γαλλία και την βρίσκουμε συνήθως σε όλες τις Γαλλικές σαμπάνιες (αφρώδη κρασιά). Τα κρασιά αυτά έχουν υψηλότερο οξύ και μαλακές τανίνες.
Γεύση: Πολύ κόκκινα φρούτα όπως κεράσι, cranberry, τριαντάφυλλο, με τόνους από μπαχαρικά και μανιτάρια.
Στυλ: Ελαφρύ σώμα, κόκκινο κρασί με υψηλότερο οξύ.
Σερβίρεται: Κοτόπουλο, χοιρινό, μοσχάρι, πάπια, άσπρες και κόκκινες σάλτσες, μαλακά τυριά.

5. Chardonnay
Περιγραφή: Το Chardonnay είναι μια ποικιλία που συνδέεται συνήθως με τα λευκά κρασιά και η οποία φυτεύτηκε σε μεγάλες ποσότητες για πρώτη φορά στη Γαλλία. Όταν παλαιωθεί σε δρύινα βαρέλια, το Chardonnay θα έχει πικάντικη γεύση αντιθέτως αν δεν παλαιωθεί σε δρύινα βαρέλια δεν θα έχει τόσο πικάντικη γεύση.
Γεύση: Κίτρινο αχλάδι και μήλο, λεμόνι, μπανάνα, ανανάς, κανέλα, βούτυρο, καραμέλα
Στυλ: Μέτριο έως γεμάτο λευκό κρασί
Σερβίρεται: Αστακός, καβούρια, γαρίδες, κοτόπουλο, τυρία

6. Sauvignon Blanc
Περιγραφή: Το Sauvignon Blanc είναι ένα λευκό σταφύλι που φυτεύτηκε για πρώτη φορά στη Γαλλία. Τα κρασιά αυτά είναι ξινά συνήθως με άρωμα από πράσινα φρούτα.
Γεύση: Επιθετική, γκρέιπφρουτ, πεπόνι, φρούτα του πάθους, δυόσμο, πράσινη πιπεριά.
Στυλ: Ελαφρύ προς μέτριο σώμα λευκό κρασί.
Σερβίρεται: Ψάρι, κοτόπουλο, χοιρινό, μοσχάρι, τυρία.

7. Pinot Gris
Περιγραφή: Το Pinot Gris είναι μια ποικιλία που βγάζει ένα ξηρό κρασί από σταφύλια που φυτεύονται στην Ιταλία αλλά και στη Γαλλία και Γερμανία. Τα κρασιά αυτά είναι εύκολα στην κατανάλωση με μια πικρή γεύση στον ουρανίσκο.
Γεύση: Πορτοκάλι, μήλο, αχλάδι, τυρί.
Στυλ: Λευκό κρασί με ελαφρύ σώμα.
Σερβίρεται: Σαλάτες, ψάρια, ήπιας γεύσης τυριά.

8. Riesling
Περιγραφή: Αρωματική ποικιλία με μεταβλητή γλυκύτητα την οποία συνταντάμε συχνά σε λευκά γλυκά κρασιά. Ορισμένοι παραγωγοί επιλέγουν να μην ζυμώνουν όλο το σάκχαρο των σταφυλιών και ως εκ τούτου να κάνουν το κρασί σε ένα πιο “στεγνό” στυλ.
Γεύση: Εσπεριδοειδή, χυμός λεμονιού, ροδάκινο.
Σερβίρεται: Κοτόπουλο, χοιρινό, πάπια, γαλοπούλα, αλλαντικά.

Επικοινωνήστε μαζί μας!

Σας ευχαριστούμε για το μήνυμά σας!
Παρουσιάστηκε σφάλμα κατά την αποστολή του μηνύματός σας. Παρακαλώ προσπάθησε ξανά αργότερα.